Coco Chanel

برند شنل (Chanel) توسط کوکو شنل پایه گذاری شد. این برند با کت و شلوارهای خاص و لباس های مشکی کوتاه خود به خوبی در دنیای مد شناخته شده است. کوکو شنل در دنیای مد طراحی هایی فارغ از زمان را برای برند شنل انجام داد که حتی پس از گذشت این همه سال و در این دوران نیز طرح های او طرفدار دارند.

برندچنل (Chanel)
پایه گذارCoco Chanel
داستان زندگی کوکو چنل

کوکو شنل در سال ۱۸۸۳ در سوامور فرانسه به دنیا آمد. سال های ابتدایی زندگی او با اتفاق های گوناگونی همراه بود. در سن ۱۲ سالگی مادرش فوت کرد و پدرش که نمی توانست از عهده بزرگ کردن فرزندش برآید، او را به یتیم خانه ای سپرد. کوکو در آن یتیم خانه خیاطی آموخت به این امید که بر اساس این مهارت بتواند در آینده شغلی داشته باشد. هر چند که علیرغم داشتن این مهارت، برای مدت کوتاهی کوکو چنل جوان به خوانندگی در کافه ها مشغول شد. نام مستعار «کوکو» نیز حاصل همان فعالیت کوتاه او به عنوان خواننده است.

آغاز امپراطوری برند شنل

شنل اولین مغازه خود را در خیابان کمبون (Rue Cambon) پاریس در سال ۱۹۱۰ تأسیس کرد. او در این مغازه به فروش کلاه مشغول بود. بعد از این فروشگاه، چندین فروشگاه دیگر در خیابان های دوویه و بیاریتز تأسیس کرد. این کار شرایط را برای فروش لباس برای او مهیا کرد و به این ترتیب فروش لباس برند شنل نیز آغاز شد.

<p”>لباس هایی که کوکو می پوشید در خیابان توجه عابران زیادی را به خود جلب می کرد. آن ها که از دیدن این لباس ها شگفت زده شده بودند از او در مورد این که این لباس ها را از کجا تهیه کرده سوال می پرسیدند. او نیز در پاسخ به این عابران پیشنهاد می داد تا برایشان از آن لباس درست کند.

کوکو شنل در دهه ۱۹۲۰ اولین عطر خود را روانه بازار کرد. در این زمان بود که کسب و کار شنل پیشرفت زیادی کرد. عطری که او به بازار ارائه کرد Chanel No.5 نام داشت. نام این عطر، برای اولین بار به نام طراح خود انتخاب شده بود. از نظر کوکو شنل، عطر اکسسوری نامرئی، فراموش نشدنی و خاص در دنیای فشن است که دیگران را متوجه وارد شدن شما به آن فضا کرده و بعد از رفتن شما نیز در آن فضا باقی خواهد ماند.

شنل این عطر چنل فایو را با شراکت مدیر فروشگاهی بزرگ به نام تئوفیل بدر و دو تاجر به نام های پیر و پل ورتیمر روانه بازار کرد. هر یک از این شرکا سهم متفاوتی از فروش این عطر داشتند. پیر و پل که این عطر در کارخانه آن ها تولید می شد ۷۰٪ سهم فروش این عطر را در اختیار داشتند. در حالیکه، سهم بدر از فروش این عطر ۲۰٪ بود و تنها ۱۰٪ از درآمد ناشی از فروش عطر به کوکو چنل می رسید. طی سال های آینده، با توجه به فروش قابل توجه عطر شنل فایو، چنل به طور مرتب سعی داشت تا با شکایت از این افراد بتواند شرایط قرارداد را به نفع خود تغییر دهد.

در سال ۱۹۲۵، کوکو کت و دامن مشهور و افسانه ای خود را با برند شنل روانه بازار کرد. طرح های برند شنل برای دنیای مد آن زمان انقلابی بودند و تحولات بسیاری را رقم زدند. در طرح های برند شنل عناصری از لباس های مردانه نمود داشت. در این طرح ها، به جای تمرکز بر موانعی که مد آن زمان برای طراحی های لباس خانم ها متصور بود، تمرکز زیادی بر راحتی خانم ها شده بود. با طرح های برند شنل، خانم ها دیگر قادر بودند با لباس های آن زمان که اغلب پوشیدن آن ها زمانبر و سخت بود خداحافظی کنند.

کوکو شنل به دلیل لباس های ساده و در عین حال پیچیده ای که می پوشید و اکسسوری هایی مانند گردنبندهایی متشکل از چندین رج مروارید که با آن ها استفاده می کرد به عنوان چهره ای شاخص و آیکون در دنیای مد تبدیل شده بود.

یکی دیگر از طرح های شنل که توانست در آن زمان تحول عظیمی در دنیای فشن ایجاد کند، لباس های مشکی کوتاه برند شنل بود. او کاربرد رنگ مشکی را که تا آن زمان برای لباس های عزاداری مورد استفاده قرار می گرفت تغییر داد و به همه نشان داد که چه قدر این رنگ برای لباس های شب می تواند شیک باشد.

رکودی که در دهه ۱۹۳۰ اتفاق افتاد تأثیر منفی بر برند شنل داشت. البته عواقب ناشی از جنگ جهانی دوم بود که سبب شد تا شنل کسب و کار خود را تعطیل کرده، کارکنان خود را اخراج و مغازه هایش را تعطیل کند.

بعد از جنگ جهانی دوم، شنل پاریس را ترک کرد و چند سالی را در سوئيس به سر برد.

 

بازگشت برند شنل به دنیای مد

در هفتاد سالگی، در اوایل دهه ۱۹۵۰، کوکو شنل دوباره به دنیای مد بازگشت. ابتدا چندان نتوانست نظر منتقدان را به خود جلب کند ولی این وضع پایدار نبود. به زودی توانست با طراحی های فمینن (Feminine) و لباس های راحت اش به سرعت خریدارانی از سراسر دنیا را به خود جذب کند.

شنل در ۱۰ ژانویه سال ۱۹۷۱ در آپارتمان خود در هتل ریتز فوت کرد. او هرگز ازدواج نکرد. در مراسم ترحیم او افراد زیادی که شرکت کرده بودند به یاد او کت و شلوارها و کت و دامن های برند شنل را به تن کردند.

کمتر از یک دهه بعد از مرگ شنل، کارل لاگرفلد (Karl Legerfeld)، طراح برجسته، به برند شنل پیوست تا مسیر موفقیت های افسانه ای این برند را ادامه دهد. امروز، برند شنل توسط خانواده ورتیمر اداره شده و ضمن درخشش در دنیای مد، میلیون ها دلار نیز نصیب این خانواده می کند.

داستان زندگی خالق برند شنل موضوع فیلم و کتاب های متعددی بوده است.