Tom
Ford

لوگو برند تام فورد

دنیای مد عرصه‌ي رقابت طراحان بزرگ و نامداری است که هرکدام طرفداران خاص خودشان را دارند. یکی از این پیشتازان در دنیای فشن، توماس کارلایل فورد است که با تأسیس برند تام فورد (Tom Ford) توانست به صنعت مد و پوشاک راه پیدا کند. او خالق برند تام فورد، طراح مد و کارگردان فیلم است که در ابتدا به مدت ده سال مدیر خلاقیت برند گوچی بود.

 

برندتام فورد
پایه گذارتام فورد
برند تام فورد

توماس فورد در سال ۱۹۶۱ در شهر آستین، ایالت تگزاس آمریکا به دنیا آمد. پدر و مادر او هر دو مشاور املاک بودند. او بیشتر دوران کودکی خود را در مزرعه پدربزرگش در برنوود تگزاس سپری کرد. دیدن مناظر اطراف و طبیعیت، سبب شکوفایی  ذوق هنری توماس جوان شده و علاقه به نقاشی و هنر را در او شکل دادند. او می گوید که از همان کودکی دید بصری قوی داشته و همواره علاقه مند به طراحی بوده است. البته در ۵ سالگی طراحی لباس نمی کرد ولی اگر والدینش او را تنها در منزل می گذاشتند تا به رستوران بروند تا زمان بازگشت آن ها از رستوران تمامی چیدمان مبل های منزل را تغییر می داد. 

پدر و مادر تام فورد همواره در هر زمینه ای مشوق او بودند و هر امکاناتی را که برای ادامه دادن هر رشته ای نیاز داشت در اختیارش می گذاشتند. تام فورد، در سنین کودکی دو الگوی بسیار موثر در فشن داشت. مادر و مادربزرگش. او می گوید که مادرش بسیار شیک و باکلاس لباس می ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پوشید. مادربزرگش هم بسیار خوش استایل بود، البته در مقیاس مد تگزاسی که همه آیتم ها در آن، از جواهرات گرفته تا ماشین، بسیار بزرگ و پرزرق و برق هستند.

بعدها تام فورد در طراحی هایش برای برند گوچی و تغییر تصویر این برند در اواسط دهه ۹۰ میلادی، این دو سبک متفاوت را که از کودکی با آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها آشنا شده بود، بسیار به کار برد. از نظر تام فورد، ذهنیتی که فرد از زیبایی در دوران کودکی پیدا می کند، در تمام عمر همراه او هستند. همین ذهنیت و تعریف خاص تام فورد از زیبایی در برند گوچی نیز نمایان است. به همین خاطر، مقداری زرق و برق الهام گرفته شده از سبک تگزاسی، در کارهای برند گوچی دیده می شود که حس و حالی غربی به آن می دهد. 

 

تحصیلات تام فورد

تام فورد، دوران دبیرستان خود را در سن ۱۷ سالگی تمام کرد و وارد دانشگاه نیویورک شد. او برای ادامه تحصیل رشته تاریخ هنر را در دانشگاه انتخاب کرده بود ولی به نظر می‌‌‌‌رسید علاقه چندانی به این رشته ندارد زیرا چندان پی‌‌گیر درس و دانشگاه نبود. یک سال بعد از دانشگاه اخراج شد. بعد از این تجربه، به شهر لوس انجلس رفت. در این شهر، کارش بازی در تبلیغات تلویزیونی بود. چند سالی را به همین منوال گذراند تا این که تصمیم گرفت دوباره به نیویورک برگردد. در نیویورک در مدرسه طراحی پارسونز (Parsons) در رشته معماری ثبت نام کرد. البته بعد از مدتی تصمیم گرفت تا به شعبه فرانسه این دانشگاه برود. سال آخر تحصیل در رشته معماری در این دانشگاه بود که تام فورد ناگهان نظرش تغییر کرد و وارد رشته فشن شد. 

تام فورد می گوید: «یک روز ناگهانی از خواب بیدار شدم و فکر کردم، چه کار دارم می کنم؟ معماری برای من خیلی رشته جدی است. هر پروژه معماری که تا الان انجام دادم، به نوعی سر از لباس در آورده است. بر این اساس نتیجه گرفتم که فشن ترکیب درستی از هنر و تجارت است و به همین شکل….»

سال ۱۹۸۵، بعد از فارغ التحصیلی از پارسونز، تام فورد نزد طراح برجسته لباس‌‌‌‌های ورزشی کتی هاردویک مشغول به کار شد. برای کسب این شغل، او به مدت یک ماه، هر روز، به دفتر هاردویک زنگ می زد. برای این که بتوانند از دست این تماس گیرنده آزار دهنده نجات پیدا کنند، خود هاردویک یک روز تلفن را جواب داد و از فورد پرسید که چه زمان می توانند یک قرار ملاقات حضوری تنظیم کنند. کمتر از دو دقیقه بعد از این تماس تلفنی، تام فورد در دفتر کتی هاردویک بود. احتمالا این تماس تلفنی را از لابی ساختمان با دفتر کتی هاردویک برقرار کرده بود. 

هاردویک به خوبی جزئیات اولین ملاقات به یادماندی اش با تام فورد را به خاطر دارد، او این طور نقل می کند: خیلی تلاش کردم که امیدی به او ندهم. از او پرسیدم طراحان مورد علاقه اروپا‌یی‌اش چه کسانی هستند؟ او جواب داد: آرمانی و چنل. چند ماه بعد از او پرسیدم که چرا این جواب را در آن ملاقات اول به من داد. پاسخ داد: چون لباسی که آن روز به تن داشتید از برند آرمانی بود. 

کتی هاردویک، تام فورد را به عنوان دستیار طراحی استخدام کرد. پنج سال بعد، تام فورد به میلان رفت تا به عنوان طراح لباس زنانه برای برند گوچی کار کند. در آن زمان، این شرکت با مشکلات مدیریتی دست و پنجه نرم می کرد و می کوشید تا خود را با ترندهای بازار هماهنگ کند. تام فورد، بلافاصله بعد از پیوستن به گوچی توانست جان تازه ای به این برند ببخشد. او به سرعت پله های ترقی در این برند را طی کرد و توانست ظرف دو سال از سمت مدیر طراحی به مدیر خلاقیت برسد. 

تام فورد توانست به خوبی تصویر برند گوچی را ارتقاء داده و آن را از مینمالیسمی که در اوایل دهه ۹۰ درگیر آن بود به برندی رترو با جذابیت های ظاهری خاص تبدیل کند. او لاین های دیگری به این برند اضافه کرد که شامل لباس های مردانه و زنامه ورزشی، لباس های شب و مبلمان منزل بود. با رهبری تام فورد، گوچی توانست برند ایو سن لورن (Yves Sain Laurent) را که در آن زمان با مشکلاتی رو به رو بود تصاحب کرده و رشد چشمگیری را در آمارهای فروش این برند ایجاد کند. تام فورد، یک دهه در برند گوچی حضور داشت و توانست در این مدت درآمد سالیانه این برند را از ۲۳۰ میلیون دلار به ۳ میلیارد دلار افزایش دهد. 

بعد از این که شرکت فرانسوی چندملیتی  Pinault Printemps Redoute، برند گوچی را در سال ۲۰۰۴ خریداری کرد، تام فورد از شرکت گوچی استعفا داد. یک سال بعد، کانسپت برند تام فورد شکل گرفت. تام فورد برند فشن خود را را با لانچ لاین های آرایشی و عطر با همکاری برند استی لودر (Estee Lauder) و  دومنیکو دو سول، مدیرعامل سابق گوچی، آغاز کرد. لاین عینک های طب و آفتابی نیز با همکاری گروه مارکولین (Marcolin) شکل گرفت ولی محصولات آن تا یک سال بعد که فورد طراحی آن ها را خود به دست گرفت لانچ نشدند. از طرف دیگر، با همکاری ارمنگیلدو زگنا               (Ermenegildo Zegna)، تام فورد لاین لباس های لاکچری مردانه خود را که شامل کت و شلوار، اکسسوری و کفش بود در سال ۲۰۰۶ شروع کرد. او هر روز موفقیت‌های بیشتری کسب می‌کرد و همین امر سبب شد تا یک سال بعد اولین فروشگاه خود را بر الهام گرفتن از فروشگاه‌های شهر لندن در خیابان مدیسون شهر نیویورک تأسیس کند. 

همکاری تام فورد با فروشگاه‌های زنجیزه ای لوکس دسلو و ویلا مدا در سال ۲۰۰۷ زمزمه گسترش بین المللی این برند را آغاز کرد. سه سال پس از شروع این همکاری، تام فورد فروشگاه‌های پرچم دار خود را در شهرهای لندن، میلان، لوس آنجلس و هاوایی تأسیس کرد.

تام فورد در سال ۲۰۱۰ به دنیای طراحی لباس های زنانه بازگشت. این لاین جدید از برند تام فورد در ابتدا به صورت محدود در فروشگاه مدیسون نیویورک برای تعدادی از سلبریتی ها به نمایش در آمد. تا دو ماه عموم مردم و سایر فعالان صنعت فشن منتظر مانند تا ویژگی های این کلکسیون تام فورد را در شماره ویژه مجله ووگ آمریکا مشاهده کنند. این کلکسیون به هفته مد لندن برده شد ولی آن‌جا هم به صورت خصوصی در شوروم به نمایش درآمد. 

سه سال طول کشید تا تام فورد تصمیم بگیرد تا این کلکسیون خود را برای مجله‌ها، بلاگ‌‌ّها و عکاس‌های بیشتری رو‌‌‌‌نمایی کند و به برنامه رسمی هفته مد لندن بپیوندد. برای دوخت این لباس‌ها از پارچه‌های بسیار گران‌قیمت و با کیفیت استفاده شده بود و جزییات فراوانی داشتند. 

تام فورد، در دنیای فشن به ریزبینی، دقت بالا و کمال‌گرایی شهرت دارد و همین خصایص او را تبدیل به یکی از افراد پیشرو و صاحب ‌سبک در عرصه‌ی مد و فشن کرده است. طراحی‌های لباس او نیز به سبب خلاقیت و توجه زیاد او به جزئیات، همواره توانسته اند تا استقبال گسترده‌ای را در میان مخاطبان ایجاد کنند. 

تام فورد خوش ‌پوشی را مصداق احترام به دیگران می‌داند و معتقد است که افراد با انتخاب درست لباس و آراستگی ظاهر، می توانند بهترین ورژن خود را به نمایش گذارند. 

تام فورد، همواره با مجله ها و سلبریتی ها همکاری نزدیکی داشته است. مثلاً، یکی از همکاری‌هایش مربوط به انتشار تصویر تام فورد بر جلد مجله ونیتی فیر بود که لباسی از برند خود یعنی برند تام فورد بر تن داشت و هیاهوی زیادی را در میان عموم ایجاد کرد. علاوه بر این، او در آهنگی از خواننده مشهور جی زی به نام تام فورد حضور پیدا کرد و در ساخت موزیک ویدیو جاستین تیمبرلیک به نام کت و شلوار و کروات (Suit &Tie) نیز با او همکاری داشت تا بتواند جایگاه برند خود را به عنوان برندی فوق تأثیرگذار در دنیای فشن و مد تثبیت کند. 

 

تام فورد و دنیای فیلم و  عکاسی

تام فورد، علاوه بر فشن، در دنیای عکاسی و فیلم نیز فعال است. او علاقه خود را به عکاسی از همان ابتدای شروع به کارش در تبلیغ های گوچی یا ایو سن لورن به نمایش گذاشت. اولین فیلم او به نام «مرد مجرد» با بازی کولین فیرت و جولیان مور ساخته شد. او یکی از نویسنده های فیلم نامه این فیلم بود و همزمان کارگردانی آن را نیز به عهده داشت. این فیلم توجه منتقدان زیادی را به خود جلب کرد. فیرت برای بازی در این فیم، نامزد دریافت بهترین بازیگر مرد و فورد کاندید دریافت جایزه بهترین نویسنده فیلمنامه تازه کار شد.

تام فورد یکی از طراحان برتر دنیاست که توانسته جوایز زیادی را هم در زمان فعالیت در برند گوچی و هم در طی فعالیتش در برند شخصی‌اش کسب کند. او ۵ دوره جایزه شورای طراحان فشن آمریکا را از آن خود کرده، چهار جایزه فشن VH1/Vogue را دریافت کرده و به عنوان طراح GQ در سال ۲۰۰۱ انتخاب شده است. 

این طراح نوگرا و خلاق با وجود فراگیری ویروس کرونا و تعطیل شدن شرکت‌های تولید پارچه و آتلیه‌های عکاسی، موفق به عرضه‌ی کالکشن زنانه‌ی خود برای بهار و تابستان سال ۲۰۲۱ شد. او در این‌باره می‌گوید: «تصور می‌کردم که دنیای مد به یک خواب زمستانی می‌رود و مطمئن نبودم که بتوانم مجموعه‌ی خود را برای بهار و تابستان تهیه کنم.» تام در این کالکشن، لباس‌هایی  متنوع از پارچه هایی با رنگ‌‌‌های شاد و طرح‌‌های گل‌دار عرضه کرده تا بتواند حس امیدواری و شادابی را به مخاطب القاء کند. استفاده از مدل‌هایی با چهره‌های شاد و خندان نیز به فورد در دستیابی به این هدف کمک کرده است.

 برند تام فورد، اولین برند محصولات زیبایی لوکس قرن ۲۱ است که به سبب طراحی‌های خلاقانه و ابتکار عملِ تام توانسته همچنان در این عرضه پیشتاز بوده و بدرخشد. این مدیر هوشمند و سلبریتی شیک‌پوش هالیوودی، اعجوبه‌ی دنیای مد است و هر روز بر ارزش برند و سهام شرکتش افزوده می‌شود.