اگر میخواهید بدن خود را قوی کنید به باشگاه بروید و اگر قصد تمرین دادن مغز خود را دارید به موسیقی گوش بدهید. در پاسخ به سوال تأثیر موسیقی بر مغز چیست باید بگوییم که موسیقی تأثیر شگرفی بر مغز داشته و اضطراب، فشار خون و درد را میتواند کاهش دهد.
در عین حال، کیفیت خواب، خلق و خو، هوشیاری ذهنی و حافظه نیز می تواند در اثر موسیقی بهبود پیدا کند.
البته هر نوع موسیقی قادر نیست این تأثیرات مثبت بر مغز را ایجاد کند. این فواید موسیقی بر روی مغز تنها با استفاده از موسیقی آرامش بخش، شاد و در عین حال معنی دار ایجاد خواهد شد.
ژانرهای دیگر موسیقی مانند رپ یا آهنگهای غمگین قادر نیستند تا این تأثیرات مثبت را بر روی مغز ایجاد کنند.
تأثیر موسیقی بر درمان استرس چیست؟
یکی از درمانهای ذهنی که برای از بین بردن استرس از آن میتوان استفاده کرد، موسیقی درمانی است. این اثر با بسیاری از آزمایشات و مشاهدات علمی نیز اثبات شده است.
البته برای دستیابی به تأثیرات مثبت موسیقی بر روی ذهن نیاز است تا حد اعتدال را رعایت کرد تا با اثرات مخرب موسیقی بر روی مغز مواجه نشد.
تأثیر مثبت موسیقی بر روی مغز چیست؟
دانشمندان برای پاسخ به سوال تأثیر موسیقی بر مغز چیست در تلاش هستند تا ساز و کار مغز برای گوش دادن به موسیقی و پخش کردن آن را مشخص کنند.
با بررسی که در این زمینه با استفاده از مطالعه الکتروانسفالوگرافی کمی برای ارزیابی اثر موسیقی بر امواج مغزی انجام شد مشخص شد که ارتعاشات صدا پرده گوش را غلغلک داده و تبدیل به سیگنال الکتریکی میشوند.
این سیگنالهای الکتریکی از طریق عصب شنوایی به ساقه مغز رسیده و در آن جا دوباره به آن چیزی که ما به عنوان موسیقی درک میکنیم تبدیل میشوند.
با توجه به این که موسیقی ساختاری از ریاضی و معماری است نیاز است تا مغز انسان محاسبات زیادی را انجام دهد تا آن را درک کند.
موسیقی و سلامت مغز
در ادامه مطلب تأثیر موسیقی بر مغز چیست، اثرات مثبت موسیقی بر سلامت مغز و تقویت آن را بیان میکنیم.
تأثیر مثبت موسیقی بر روی مغز چیست؟
۱– بهبود هوش کلامی
علاوه بر گوش دادن به موسیقی، یادگیری آن نیز تأثیر مثبت زیادی بر ذهن دارد. یادگیری سازهای مختلف مانند گیتار، پیانو و … علاوه بر افزایش قدرت بصری، سبب افزایش IQ افراد نیز میشود. آن چه که سبب افزایش بهره هوشی افراد در حین یاد گرفتن موسیقی میشود افزایش هماهنگی میان ذهن و بدن است.
بنابراین اگر بخواهیم به سوال تأثیر موسیقی بر مغز چیست؟ پاسخ دهیم باید بگوییم یکی از این تأثیرات مربوط به موسیقی و یادگیری و تقویت ذهن و هوش کلامی است.
۲– موسیقی قدرت خلاقیت را افزایش میدهد
زمانی که فردی به موسیقی جدیدی گوش میکند مغز او دچار چالش میشود. این چالش که در مواجه با موسیقی جدید ذهن با آن درگیر است ممکن است در ابتدا چندان ناخوشایند نباشد ولی مغز برای حل کردن این چالش مجبور است تا برای درک این صدای جدید تلاش زیادی کند.
این تلاش زیاد مغز برای درک موسیقی جدید سبب افزایش قدرت خلاقیت میشود.
۳– کمک به یادآوری خاطرههای فراموش شده
همان طور که در قسمت قبلی مطلب تأثیر موسیقی بر مغز چیست؟ گفتیم، موسیقی بر سیستم عصبی اثر گذاشته و سبب فعال شدن مغز برای درک بهتر آن میشود. همین تحریک مغز به وسیله موسیقی به یادآوری خاطرات گذشته نیز کمک میکند.
۴– موسیقی به ساماندهی تواناییهای مغز کمک میکند
نکته دیگری که در پاسخ به سوال تأثیر موسیقی بر مغز چیست؟ باید بگوییم تأثیر موسیقی بر امواج مغزی و کمک به مغز برای آرام شدن و کاهش استرس است. با کاهش استرس و آرام شدن مغز، قدرت تمرکز و حافظه نیز بهبود مییابد. این تأثیر موسیقی بر اضطراب و استرس است.
موسیقی به ساماندهی تواناییهای مغز کمک میکند
کارشناسان معتقدند زمانی که به موسیقی گوش میکنیم بخش خاصی از مغز روشن میشوند که روی عملکرد شناختی تأثیر مستقیم دارند.
این نکته شاید بتواند دلیل حافظه بهتر نوازندگان نسبت به سایرین را توضیح دهد. همین مطلب سبب شده است تا محققان پیشنهاد کنند در دوران بارداری به موسیقی گوش کنید تا بتواند تأثیرات شگفت انگیزی روی مغز جنین بگذارید.
هر فرد باید نوع مناسب موسیقی برای خود را تشخیص دهد تا بتواند از اثر موسیقی بر آرامش روان استفاده کند. این نوع موسیقی مناسب را میتوان با نحوه واکنش خود به اشکال مختلف موسیقی پیدا کرد.
برای این منظور مشخص کنید که چه مدل آهنگی به شما کمک میکند تا آرام شوید یا تمرکز بیشتری داشته باشید.
۵– تأثیر موسیقی بر شادی جسم و ذهن
پاسخ دیگری که به سوال تأثیر موسیقی بر مغز چیست بدهیم، اثر موسیقی بر احساسات و شادی آفرینی موسیقی است. گوش کردن به موسیقی سبب ترشح هورمونهای شادی در مغز شده و احساس خوشایند و حال خوبی را برای فرد ایجاد میکند. از این تکنیکها در موسیقی درمانی استفاده میشود.
موسیقی به مدیریت خلق و خو کمک میکند. با گوش دادن به موسیقی شاد می توانید به راحتی روحیه خود را بالا ببرید. با این کار موسیقی احتمال ابتلا به مشکلات قلبی مانند فشار خون بالا را کاهش میدهد.
تئوری جدید نشان میدهد که ما فقط به موسیقی گوش نمی کنیم بلکه بدن ما نیز به صورت فیزیکی با آن هماهنگ میشود. درست همان طور که نوسانات طبیعی مغز ما با ساختارهایی مانند ریتم و گام هماهنگ میشود.
موسیقی اغلب به عنوان زبانی بین المللی شناخته میشود که افراد در فرهنگهای مختلف با حرکتهای ریتمیک مشابهی به آن پاسخ میدهند و کودکان نیز به صورت غریزی با ریتم آن به صورت یکسانی واکنش نشان میدهند.
اثرات منفی موسیقی بر مغز چیست
در ادامه مطلب تأثیر موسیقی بر مغز چیست، به اثرات منفی که ممکن است موسیقی بر روی مغز داشته باشد اشاره میکنیم.
۱– مضطرب شدن با گوش کردن به موسیقی غمگین
یکی از عادتهای افراد گوش کردن به موسیقی غمگین در زمان ناراحتی است. در ابتدا با گوش کردن به این نوع از موسیقی ممکن است تا حدودی آرام شوید ولی گوش کردن بیش از حد به موسیقی غمگین می تواند باعث بروز اضطراب و ناراحتی در شما شود.
اثرات منفی موسیقی بر مغز چیست
دلیل این مسئله این است که این نوع از موسیقی ذهن شما را از چیزی که آزارتان میدهد منحرف نکرده و در نهایت باید به آن موضوع عمیقتر فکر کنید.
در مواقع ناراحتی اگر به دنبال آرام کردن خود با موسیقی هستید، بهتر است تا به آهنگهای آرامش بخش و بدون کلام گوش کنید.
۲– تأثیر موسیقی بر حواس پرتی
گوش کردن به موسیقی با صدای بلند ممکن است سبب عدم تمرکز شود. این صدای بلند به ساختار گوش نیز میتواند آسیب بزند.
اگر عادت دارید تا در زمان کار یا مطالعه به موسیقی گوش دهید بهتر است سبکی مانند سبک کلاسیک یا موسیقی آرامش بخش را برای این منظور انتخاب کنید و سراغ سبکهایی مانند راک نروید.
اگه میخوای زودتر از بقیه از اخبار هیجان انگیز فیوشکا با خبر بشی ایمیلت رو وارد کن