مشغول به کار شدن در صنعت فشن برای بسیاری از افراد جالب و رضایت بخش است. در هر رشته شغلی که در این صنعت مشغول به فعالیت شوید باید بتوانید نیازمندی های آن حرفه را به خوبی شناخته و آن ها را عملیاتی کنید. در این مطلب از وب سایت فیوشکا به بررسی ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن پرداخته ایم.
صنعت فشن دارای سه بخش اصلی است. این بخش ها شامل: فروش، طراحی و توسعه محصول هستند.
برای کار در رشته های صنعت مد و فشن به چه توانایی هایی نیاز داریم؟
شغل های مرتبط با دنیای مد و فشن نیاز به خلاقیت و شناختن انواع مختلف لباس و پارچه ها دارد. میزان خلاقیتی که برای فعالیت در این رشته نیاز داید بسته به شغلی که انتخاب می کنید متفاوت است. مثلاً، طراح فشن باید خلاقیت خود را در جنبه های بصری و زیبایی شناختی به نمایش گذارد. در حالی که، یک طراح فنی باید خلاقیت خود را در جنبه مهندسی نشان دهد.
علاوه بر خلاقیت، داشتن اشتیاق برای استایل و سبک های مختلف برای موفقیت در صنعت فشن نیاز است. همچنین برای فعالیت در این حیطه شغلی به مهارت های دیگری نیز نیاز است که آن ها را می توانید در مطلب مهارت های لازم برای شروع کسب و کار در صنعت فشن مطالعه کنید.
۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن
مشاغل و رشته های صنعت مد و فشن به سه دسته کلی، مشاغل مرتبط با طراحی، مشاغل مرتبط با فروش و مشاغل مرتبط با توسعه محصول تقسیم بندی می شوند. در ادامه ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن را بر اساس این دسته بندی بررسی می کنیم.
مشاغل مرتبط با طراحی در ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن
۱– طراحفشن (Fashion Designer)
فردی که در رشته طراحی فشن فعالیت می کند باید خلاقیت خود را برای طراحی استایل های جدید برای مشتریان هدفش به کار گیرد. طراحان سطح بالای فشن خلاقیت بیشتری را برای ایجاد طرح هایی نوآورانه و اصیل به نمایش می گذارند.
بیشتر طراحان فشن در زمینه استایل های خیابانی فعالیت می کنند. در این حیطه، لباس ها در مقیاس انبوه تولید شده و دارای قیمت مناسبی برای خرید هستند. این طراحان، از محصولات پرفروش فصل های قبلی، نمایش های ران وی (Run way shows) و ترندهای فصلی الهام گرفته و طرح هایی با قابلیت فروش مناسب برای مشتریان هدف خود طراحی می کنند.
بعد از طراحی، رنگ و پارچه مناسب را برای طرح خود انتخاب کرده و بر اساس اطلاعاتی که توسط تیم های برنامه ریزی و خرید در اختیارشان قرار می گیرد تعداد مورد نیاز برای تولید هر لباس را مشخص می کنند.
۲– طراح گرافیک (Graphic designer)
طراحان گرافیک از طراحی های دستی و انجام شده توسط کامپیوتر برای خلق تصاویر و طرح های جدید برای چاپ کردن روی پارچه ها استفاده می کنند. طراحان گرافیک توجه زیادی به رنگ ها و یکپارچگی طرح ها دارند. به این ترتیب، این استعداد خود را برای خلق تصاویری جذاب و زیبا مورد استفاده قرار می دهند. یکی از نرم افزارهای اولیه ای که طراحان گرافیک مورد استفاده قرار می دهند، انواع مختلف نرم افزارهای CAD (Computer aided design) هستند. البته شروع کار طراحی گرافیک با طراحی های دستی نیز امکان پذیر است. به این ترتیب، بعد از طراحی دستی می توانند طرح خود را به نرم افزار مربوطه منتقل کنند.
طراحان گرافیک از خلاقیت خود برای خلق طرح هایی قابل اجرا استفاده می کنند. در تولید این طرح ها، گرافیست ها غالباً به هشت رنگ اصلی محدود هستند. با کم کردن تعداد رنگ های به کار رفته در طرح هایشان می توانند در هزینه های تولید صرفه جویی کنند.
۳– طراح پارچه (Textile designer)
در ادامه معرفی ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن به معرفی رشته طراحی پارچه می پردازیم. طراحان پایچه با استفاده از نرم افزارهای CAD یا طراحی دستی، طرح هایی خلق می کنند که امکان چاپ یا پیاده سازی روی پارچه را داشته باشد. طرح های پارچه با تکرار یک الگو بر روی پارچه ایجاد می شوند. این دسته از طراحان می توانند به صورت فریلنسری کار کنند یا به استخدام شرکتی فعال در زمینه تولید پارچه یا لباس در آیند.
طراحان پارچه همکاری نزدیکی با طراحان لباس و مأموران خرید دارند. این همکاری نزدیک سبب می شود تا بتوانند پارچه هایی را طراحی کنند که با طرح لباس، فصل و ویژگی های مشتری هدف برای آن لباس هماهنگ باشد.
این طراحان در عین حال در زمینه ترندها و روندهای موجود در بازار تحقیق کرده و محصولات خود را بر این اساس طراحی می کنند. به این ترتیب، طراحان پارچه با پیش بینی محصولات خود از این که طرح هایشان منطبق با ترندهای روز دنیا است اطمینان پیدا می کنند.
۴– مدیر خلاقیت (Creative director)
مدیر خلاقیت مسئول شناسایی تم های جامع، پالت های رنگی و استایل در لباس های طراحی شده برای کلکسیون یک فصل است. این دسته از افراد می توانند برای یک شرکت طراحی یا مجله فشن کار کنند. مدیر خلاقیت در یک شرکت طراحی لباس در مورد ترندها و روندهای موجود در بازار تحقیق کرده و داده های فروش را بررسی می کند. با این بررسی ها می تواند مشخص کند که چه رنگ یا استایلی در حال حاضر ترند شده و مشتریانش علاقه به خرید آن دارند.
در آغاز هر فصل، مدیران خلاقیت با طراحان ارشد خود جلسه گذاشته تا پالت رنگی، تم، منابع مورد نیاز برای الهام گرفتن و هر نوع المان کلیدی را که می خواهند در طرح ها باشد مشخص کنند. در جریان توسعه محصولات، مدیران خلاقیت هماهنگ بودن طرح ها با یکدیگر و وجود یکپارچگی میان آن ها را بررسی می کنند.
مشاغل مرتبط با فروش در ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن
در این بخش از مطلب ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن به بررسی مشاغل این صنعت که بیشتر با فروش درگیر هستند می پردازیم.
۱– دستیار فروش (Sales associate)
افراد شاغل در این حرفه به مشتریان در فروشگاه ها برای انتخاب محصول مناسب برای خرید کمک می کنند. تراکنش های مالی را انجام می دهند، موجودی های انبار را بررسی کرده و کمبود ها را گزارش می دهند و چیدمان فروشگاه را بر عهده دارند.
سایر وظایفی که این افراد انجام می دهند شامل خوش آمد گویی به خریداران، اطلاع دادن به آن ها در مورد پروموشون های موجود و کمک کردن به آن ها در پیدا کردن آیتمی خاص است که برای خرید به دنبال آن هستند. آن ها با سوال کردن در مورد استایل یا سایز مورد نظر مشتری به او در انتخاب بهترین گزینه ممکن برای خرید کمک می کنند.
در جریان تجربه خرید مشتری، دستیاران فروش به کمک مشتری در اتاق پرو امده و آیتم های دیگری را که با آیتم مورد نظر مشتری هماهنگ است به او پیشنهاد می دهند.
۲– فروشنده (Merchandiser)
فروشنده مسئول چک کردن موجود بودن محصولات در فروشگاه های مناسب در زمان مناسب و با تعداد مناسب هستند. در عین حال، این افراد قیمت مناسب برای این محصولات را مشخص می کنند. فروشندگان می توانند در فروشگاه خرده فروشی یا در سطح شرکتی در یک برند لباس مشغول به کار شوند.
فروشندگان شرکتی با طراحان و توسعه دهندگان محصول همکاری نزدیکی داشته تا چرخه طراحی محصولات به صورت مناسبی پیش رود. فروشندگان در عین حال برای تولید محصولی که فروش مناسبی داشته و سود مناسبی را برای شرکت فراهم کند با طراحان همکاری می کنند.
اگر میزان سودآوری یک طرح یا استایل قابل قبول نباشد، فروشنده می تواند درخواست ایجاد تغییرات در استایل ها یا افزایش قیمت محصولات را بدهد تا بتواند به این ترتیب سودآوری را برای برند تضمین کند.
۳– استایلیست (Stylist)
استایلیست ها مسئول ست کردن و مشاوره دادن در مورد شیوه های مختلف برای لباس پوشیدن هستند. در بین ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن به نظر می رسد که این شغل یکی از جذاب ترین مشاغل محسوب شود. استایلیست ها می توانند برای یک برند لباس کار کرده یا به صورت مستقل با مشتری کار کنند.
استایلیست هایی که با برندها کار می کنند ست های لباس مناسب را برای عکاسی آماده می کنند. به این ترتیب، مشتریان در مورد این که چه آیتم ها و اکسسوری هایی را می توانند با هم ست کنند ایده می گیرند. استایلیست های شخصی به مشتریان در انتخاب استایل مناسب خود که هماهنگ با ویژگی های ظاهری آن ها بوده و با بودجه شان هماهنگ باشد کمک می کنند.
استایلیست ها باید مهات شنیداری خوبی داشته باشند. به خوبی به مشتریان خود و نیازها و خواسته های آن ها دقت کنند. بر این اساس، گزینه هایی را به آن ها معرفی کنند که هماهنگ با نیازهایشان باشد. استایلیست ها اغلب به مشتریان خود استایل های جدید یا استایل هایی برگرفته از آن چه که اکنون در کمد خود موجود دارند به مشتریان پیشنهاد می دهند تا تغییرات ظاهری در آن ها ایجاد کنند.
۴– متخصص روابط عمومی (Public relations specialist)
وظیفه متخصصان روابط عمومی که با برندهای لباس همکاری می کنند، ایجاد و حفظ تصویری مثبت از برند در نگاه عموم افراد است. این دسته از افراد برای برنامه ریزی رویدادهایی که موجب افزایش میزان علاقه و آگاهی افراد در مورد برند و محصولات آن شود با متخصصان مارکتینگ همکاری می کنند.
متخصصان روابط عمومی در عین حال مسئول تهیه رپرتاژهای خبری و کیت های رسانه ای هستند. در دنیای حرفه ای، این افراد ممکن است برنامه ریزی برای برگزاری رویدادهایی برای کارکنان با حضور افراد سرشناس، سخنران ها و مجریان مختلف را بر عهده داشته باشند.
۵– برنامه ریز انبار (Inventory planner)
متخصصان برنامه ریز انبار چرخه توسعه محصولات را با تعیین تعداد اقلام مورد نیاز از انواع مختلف محصولات آغاز می کنند. آن ها میزان موجودی حال حاضر انبار را بررسی کرده، نیازهای فصلی و داده های جغرافیایی را در کنار آن لحاظ کرده و میزان تقاضای مصرف کنندگان را برای دسته بندی محصول خود پیش بینی می کنند.
برنامه ریز انبار همچنین مسئول تخصیص و توزیع محصولات به انبارها و فروشگاه های مختلف در سراسر کشور است. در تمام طول فصل فروش، این متخصصان موجودی انبار را بررسی کرده و نحوه عملکرد و فروش محصولات مختلف در فروشگاه ها را به افراد خود اطلاع می دهند.
۶– مدیر اکانت (Account manager)
در بین ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن، اکانت منیجرها مسئول فروش محصولات شرکت ها به شرکت ها، موسسه ها، فروشگاه ها و کسب و کارهای دیگر هستند. این دسته از افراد برای پیشبرد اهداف فروش خود سعی در برقراری ارتباط مناسب با مسئولان این دسته از شرکت ها دارند.
تخصص اکانت منیجرها در ترویج محصولات به موسسه ها و سازمان های دیگر است. بر خلاف فروشنده های معمولی که با افراد سر و کار دارند، این متخصصان با شرکت ها در ارتباط بوده و باید پرتفولیویی از مشتریان تهیه کنند.
اکانت هایی که این افراد وظیفه مدیریت آن ها را بر عهده دارند مربوط به لباس های فروشگاه هایی یا لباس های بیزنسی است. کسب و کارهای مختلفی مانند بانک ها، فعالان صنعت خدمات که برای پرسنل خود لباس های یکپارچه ای در نظر می گیرند می توانند مشتریان این اکانت منیجرها باشند.
شرکت های عمده فروشی فشن که محصولات خود را به فروشگاه های زنجیره ای دیگر می فروشند نیز می توانند اکانت منیجر داشته باشند. اکانت منیجرها در این شرکت ها روابط سازمانی با سایرین را توسعه داده و حفظ می کنند.
۷– مأمور خرید (Retail buyer)
مأموران خرید با خرده فروشی ها یا فروشگاه های زنجیره ای همکاری می کنند. این دسته از افراد چیدمان فروشگاه ها را انتخاب می کنند. این متخصصان تقاضای بازار، ترندها و روندها را در سبک های مختلف، قیمت، کیفیت و عادات مصرف کنندگان خود را برای انتخاب محصولات مورد نظر برای فروش در نظر می گیرند.
مأموران خرید وظیفه دارند که تا از وجود تقاضای مناسب برای محصولات و مطابقت این محصولات با نیازهای مصرف کنندگان اطمینان پیدا کنند. این دسته از افراد همچنین وظیفه تحلیل الگوهای خرید، پیش بینی روندها برای بازار هدف و برنامه ریزی کردن برای حفظ موجودی انبار را بر عهده دارند.
مشاغل مرتبط با توسعه محصول در ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن
در ادامه معرفی ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن به بررسی مشاغل مرتبط با توسعه محصول می پردازیم.
۱– توسعه دهنده محصول (Product developer)
توسعه دهندگان محصول وظیفه نظارت بر فرآیند تولید محصولات را از مرحله ایده پردازی برای طراحی تا اتمام تولید آن ها بر عهده دارند. این افراد نقطه تماس اولیه با کارخانه تولید لباس هستند. بنابراین، وظیفه انتخاب کارخانه مناسب برای تهیه و تولید هر یک از محصولات با این افراد است.
این توسعه دهندگان محصولات مذاکرات مربوط به هزینه ها و بازه زمانی را کنترل می کنند. آن ها همچنین وظیفه توسعه یا پیدا کردن فروشنده برای اقلامی که در فرآیند تولید به کار می روند مانند پارچه، دکمه، زیپ و … را دارند. در عین حال، هماهنگی کامل مواد اولیه و محصولات تولید شده با استانداردهای کیفیت برند از وظیفه توسعه دهندگان محصول است.
۲– طراح فنی (Technical designer)
این دسته از افراد مهندسان نساجی ای هستند که رابط میان تیم های طراحی و توسعه محصول نیز هستند. تیم طراحان دیدگاه خلاقی را که برای هر محصول وجود داشته به تیم فنی منتقل می کند. بر این اساس، آن ها نوع دوخت و سایر جزئیات تولید را مشخص می کنند.
طراح فنی مسئول ارائه این جزئیات دوخت و اندازه گیری های انجام شده روی پارچه به کارخانه است. در عین حال، وظیفه نهایی کردن لباس ها را زمانی که کارخانه نمونه ها را آماده می کند بر عهده دارند. برای این کار باید اندازه ها، الگوها و متد دوخت را بار دیگر مرور کرده تا بتوانند لباسی با کیفیت بالا و مناسب آماده کنند.
۳– مدیر کنترل کیفیت (Quality assurance manager)
مدیر کنترل کیفیت مسئول اطمینان یافتن از حفظ استانداردهای کیفی لباس ها در جریان فرآیند تولید است. این دسته از افراد می توانند توسط برندهای تولید کننده لباس، کارخانه ها یا سازمان های واسط استخدام شوند. مدیر کنترل کیفیت کارخانه چک پوینت هایی را در خط تولید محصول برای مرور کیفیت آن تهیه می کند. در عین حال یک مرحله کنترل کیفی نهایی نیز بعد از تکمیل تولید لباس در این فرآیند وجود دارد.
مدیر کنترل کیفیت سازمان واسط زمانی که محموله تولید شده بسته بندی و آماده ارسال است از کارخانه بازدید می کند. او یکی از بسته ها را به صورت رندوم باز کرده تا کیفیت و نحوه بسته بندی آن را کنترل کند. مأمور کنترل کیفیت در یک برند لباس، محصولات را قبل از انبار شدن را در زمان تحویل بررسی می کند. او به صورت رندوم محصولات را برای اطمینان از رعایت استانداردهای کیفیت در آن ها کنترل می کند.
۴– مدیر تولید (Production Manager)
مدیر تولید در میان ۱۵ شغل و رشته پرطرفدار در صنعت مد و فشن، مسئولیت کنترل تمامی عناصر دخیل در فرآیند تولید لباس در کارخانه را بر عهده دارد. این وظایف شامل تست کردن پارچه ها، برش ها، دوخت، ظاهر نهایی لباس ها و بسته بندی آن ها است.
مدیر تولید یا توسط برندهای لباس یا کارخانه مشغول به کار می شود. آن ها اجرا شدن کلیه دستورالعمل های قانونی و اخلاقی در کارخانه ها را زیر نظر دارند. در عین حال، باید بازه زمانی مذاکره شده با توسعه دهنده محصول را چک کرده و از اجرای آن در طول تولید و ارسال کالا اطمینان کسب کند.
نقش های مدیر تولید و مدیر محصول را می توان بسته به شرایط شرکت ترکیب کرد. در عین حال، می توان وظایف این دو شغل را به صورت متناوب به هم محول کرد که این امر بسته به ساختار شرکت دارد.
اگه میخوای زودتر از بقیه از اخبار هیجان انگیز فیوشکا با خبر بشی ایمیلت رو وارد کن