مد و لباس

ویژگی های صنعت فشن

ویژگی های صنعت فشن

صنعت فشن یکی از صنایع بزرگ و مطرح دنیا است که افراد زیادی در آن فعال هستند و نقش مهمی در اقتصاد بسیاری از کشورها دارد. این صنعت دارای خصوصیات مختلفی است. در این مطلب از وب سایت فیوشکا، ویژگی های صنعت فشن را بررسی می کنیم.

 

ویژگی های صنعت فشن

فشن، به عنوان پدیده ای اجتماعی و پیچیده شناخته شده و تغییرات مختلف محیطی به شدت روی این صنعت تأثیر گذار هستند. از جمله این تغییرات می توان به تغییر سلیقه افراد، تغییر مفهوم زیبایی، تغییرات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و سبک زندگی اجتماعی اشاره کرد. این دگرگونی ها در آیتم ها و محصولات فشن نمود پیدا می کنند.

طراحان لباس در صنعت فشن، با بررسی رفتار مصرف کنندگان و تغییرات ایجاد شده در سلیقه و لایف استایل آن ها مدهای جدید را ابداع می کنند. در واقع این طراحان، دگرگونی های حاصل در نحوه زندگی افراد را به کانسپت هایی جدید در فشن تبدیل می کنند. این کانسپت های جدید نهایتاً به محصولات مختلفی در دنیای فشن و مد تبدیل می شوند.

ویژگی های اصلی این صنعت شامل: انتخابی گروهی، جهانی شدن، انگیزاننده های متضاد، نوسان زیاد، تند مصرف بودن، سرعت، تنوع، انعطاف، پیچیدگی، خرید آنی، فاصله زمانی زیاد میان تولید محصول تا عرضه آن به بازار، چرخه کوتاه عمر محصول، فصلی بودن، پیش بینی پذیر نبودن و داینامیک بودن هستند.

در ادامه بخشی از این ویژگی های صنعت فشن را بیشتر بررسی می کنیم.

 

صنعت فشن صنعتی بین المللی است

ابداع و پیدایش اولیه صنعت فشن در قاره اروپا و آمریکا بود ولی این صنعت امروزه به زمینه فعالیت و پدیده ای جهانی تبدیل شده است. فعالان این صنعت که در بخش های مختلف آن مشغول به کار هستند در اقصی نقاط دنیا پراکنده اند. به این ترتیب، طراحی یک لباس ممکن است در یک کشور، تولید آن در کشوری دیگر و فروش آن در کشوری سوم صورت گیرد.

صنعت فشن صنعتی بین المللی است

صنعت فشن صنعتی بین المللی است

به این ترتیب، مسئله جهانی شدن (Globalization) بیش از پیش در این صنعت نمود پیدا کرده است. استراتژی های مختلفی که در زنجیره تأمین محصولات در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرند که شامل برون سپاری (Out sourcing) و .. هستند ناشی از این ویژگی صنعت فشن در دنیای معاصر است.

 

انگیزاننده های متضاد در صنعت فشن

از ویژگی دیگری که برای صنعت فشن می توان به آن اشاره کرد، ایجاد تقاضا تحت تأثیر محرک هایی متضاد است. از جمله این انگیزاننده های متضاد می توان به تلاش افراد برای ایجاد هویتی منحصر به خود و کوشش همزمان آن ها به واسطه انتخاب نحوه پوششی خاص برای نشان دادن تعلقشان به گروه های مختلف اشاره کرد.

محرک های متضاد دیگری که می توان آن را بر شمرد، تلاش افراد برای تقلید از افراد مشهور یا سلبریتی ها در صنعت فشن و سعی همزمان آن ها برای نفی هر گونه پیروی و دنباله روی در زمینه پوشاک و مد از دیگران است. این انگیزاننده های متضاد که از ویژگی های صنعت فشن هستند به پیچیدگی های موجود در این صنعت می افزایند.

 

انتخابی گروهی

فشن در بخش اعظم و متنوعی از زندگی افراد در جوامع مختلف حضور دارد. یکی از ویژگی های شاخص صنعت فشن، انتخابی گروهی بودن آن است. در صنعت فشن، انتخاب های فردی افراد تا زمانی که توسط جمع یا گروهی مورد توجه قرار نگیرید چندان مطرح نمی شوند. 

این انتخاب های فردی بیشتر در مباحث مرتبط با استایل بررسی می شوند و در فشن به آن ها چندان پرداخته نمی شود. از طرف دیگر، ویژگی فشن، تعلق آن به پوشش گروهی از افراد در مدتی کوتاه است. مد و فشنی که برای مدت طولانی باقی می ماند دیگر مد نبوده و به بخشی از فرهنگ و آداب و رسوم در یک جامعه تبدیل می شود.

 

نوسان زیاد و پیش بینی پذیر نبودن تقاضا

شاید مهم ترین ویژگی صنعت فشن، تغییر و نوسان مداوم آن باشد. عوامل مختلفی در وجود نوسان زیاد در صنعت فشن نقش دارند و این مسئله را به یکی از ویژگی های صنعت فشن تبدیل کرده اند. از جمله این عوامل می توان به تغییرات مختلف در تقاضا در بازار اشاره کرد که در نتیجه تغییرات فصلی، سبک زندگی افراد، تغییرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و … پدید می آیند.

پیش بینی ناپذیر بودن تقاضا در صنعت فشن

پیش بینی ناپذیر بودن تقاضا در صنعت فشن

همان طور که در مطلب قبلی در مورد صنعت فشن اشاره شد، این صنعت وابسته به روندها (Trend-driven) است. در نتیجه، افراد مختلفی مانند سلبریتی ها و اینفلوئنسرها که در شکل دهی به روندها تأثیرگذار هستند در این صنعت و تقاضا سازی در آن نقش مهمی دارند. 

علیرغم پیچیدگی ها و چالش های مختلف در صنعت فشن، این صنعت ویژگی های دیگری نیز دارد که به سخت شدن کار در این صنعت می افزاید. یکی دیگر از ویژگی های صنعت فشن، عدم امکان پیش بینی تقاضا است.

عوامل مختلف تأثیرگذار بر تقاضا در صنعت فشن سبب می شوند تا میزان تقاضا در صنعت فشن به میزان زیادی متغییر بوده و قابل پیش بینی نباشد. به خصوص در یک دوره زمانی کوتاه، پیش بینی کردن دقیق میزان تقاضا در صنعت فشن کاری بسیار دشوار است. 

 

تنوع از ویژگی های صنعت فشن

یکی از ویژگی های صنعت فشن، تنوع است. صنعت فشن، تغییرات زیاد و متنوع خود را مرهون افراد مختلفی است. یکی از این دسته از افراد، تعریف کننده های ترند ها و روند ها (Trendsetters) هستند. از جمله این افراد می توان به سلبریتی ها، افراد مشهور و اینفلوئنسرها در شبکه های اجتماعی اشاره کرد.

در این صنعت، طراحان مطرح به خوبی روندها و ترندهای بازار و هر گونه تغییر در لایف استایل و سبک زندگی افراد را زیر نظر دارند. بر اساس این دگرگونی ها، طرح ها و محصولات مختلفی را روانه بازار می کنند تا بتوانند به تقاضای ایجاد شده پاسخ داده و در عین حال سود نیز کسب کنند.

طراحان روندهای صنعت فشن را به خوبی زیر نظر دارند

طراحان روندهای صنعت فشن را به خوبی زیر نظر دارند

این تنوع و گوناگونی که از ویژگی های صنعت فشن است، مصرف کنندگان را قادر می سازد تا در میان انبوهی از محصولات، آن چه را که با سلیقه و خواسته های آن ها تطابق بیشتری دارد انتخاب کرده و به عنوان پوشش خود برگزینند. 

در میان آیتم های متنوع فشن کاربردی بودن چندان مطرح نیست. این محصولات و کالاها ممکن است کاربردی بوده یا کاربرد و استفاده خاصی نداشته باشند.

 

چرخه عمر کوتاه محصولات

محصولات صنعت فشن به همراه استایل هایی که هر روزه در آن متولد می شوند، چرخه عمر کوتاهی دارند که از ویژگی این صنعت محسوب می شود. این چرخه عمر کوتاه، مدیران شرکت ها را مجبور می کند تا حجم تولیدات خود را در سایت های مختلف تولیدی به منظور پاسخ به تقاضاهای فصلی کاهش داده یا متعادل کنند.

به این ترتیب، برندهای مختلف قادر هستند تا به واسطه این متعادل کردن یا کاهش حجم تولیدات پاسخگوی تغییرات در تقاضای بازار باشند. در نتیجه، با خارج کردن محصولی که چرخه عمر آن تمام شده، تولید محصول دیگری را آغاز می کنند.

 

خرید آنی (Impulse Buying)

یکی دیگر از ویژگی های صنعت فشن، خرید آنی مصرف کنندگان آن است. بر اساس این ویژگی، مصرف کنندگان فرآیند تصمیم گیری طولانی و پیچیده ای را برای خرید محصولات طی نکرده و در کسری از ثانیه تصمیم خود را برای خرید یا عدم خرید یک محصول اتخاذ می کنند. 

خرید آنی از ویژگی های صنعت فشن

خرید آنی از ویژگی های صنعت فشن

این ویژگی سبب می شود تا تصمیم گیری برای خرید بسیاری از محصولات و کالاهای فشن در نقطه انتهایی و فروشگاه ها اخذ شود. همین امر، اهمیت نحوه نمایش محصول یا پرزنت آن را در نقاط فروش مشخص می کند. 

خط تولید محصولات فشن در این صنعت طولانی و پیچیده است. همین مسئله، سبب طولانی شدن چرخه خرید این محصولات می شود. یکی از نکات منفی صنعت فشن در دنیای معاصر نیز همین طولانی بودن چرخه خرید محصولات در آن است. 

 

سرعت از جمله ویژگی های صنعت فشن

به نظر می رسد که قوانین بازی در صنعت فشن تا حدودی تغییر کرده است. دیگر توجه صرف به روندها و ترندها نمی تواند تضمین کننده فروش و سود آوری در این صنعت باشد. ابزارهایی مانند شبکه های اجتماعی مصرف کنندگان را قادر کرده اند تا به سرعت ترندی را در هر گوشه ای از جهان مشاهده کرده و برای خرید آن اقدام کنند. 

در نتیجه، آیتم های پرطرفدار که ترند شده اند به سرعت فروش رفته و موجودی انبار آن ها تمام می شود در حالیکه سایر محصولات همچنان در انبار باقی مانده و حتی با حراج های سنگین هم نمی توان آن ها را به فروش رساند. 

بازیگران موفق صنعت فشن، مانند برند زارا، به خوبی رفتار مصرف کنندگان خود را زیر نظر داشته و بینش حاصل از این مطالعه را در مراحل ابتدایی فرآیند طراحی محصول خود دخیل می کنند. به این ترتیب، محصول نهایی صرفاً چند هفته طول می کشد تا در فروشگاه ها آماده عرضه باشد و نیازی به ماه ها صبر کردن برای این تولید این آیتم های فشن نیست. 

 

با عضویت در خبرنامه وب سایت فیوشکا، تازه ترین مطالب دنیای فشن و مد را دریافت کنید.

308 بازدید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *