پیرامون سبک یا استایل، ابهامات زیادی در دنیای طراحی وجود دارد. این ابهامات، مفهوم سبک یا استایل را به مفهومی پیچیده در دنیای طراحی و هنر تبدیل کرده اند. در این مطلب از وب سایت فیوشکا، این مفهوم را بررسی کرده و راهکارهایی را برای پاسخ به سوال چگونه سبک خاص خود را در طراحی بیافرینیم بیان می کنیم.
آیا باید در دنیای طراحی سبک خاصی داشت؟
در پاسخ به این سوال، فعالان دو نظر متفاوت دارند. عده ای، شامل اکثریت طراحان، اعتقاد دارند که برای کار کردن در حیطه طراحی باید سبک و استایلی خاص داشت. از طرف دیگر، گروه دیگر معتقد هستند که نداشتن سبک و استایلی خاص در طراحی ها بهتر است. به این ترتیب، از تکراری شدن طرح ها جلوگیری کرده و امکان ایجاد تعامل با گروه های مختلف و مشتریانی متنوع را می توان فراهم کرد.
البته شاید نظر هر دو گروه در پاسخ به این سوال صحیح باشد.
استایل یا سبک چیست؟
همان طور که در ابتدا گفتیم مفهوم استایل یا سبک با ابهامات زیادی در دنیای هنر و طراحی همراه است. شاید یکی از دلایل این امر تعریف خود این مفهوم باشد.
استایل را شیوه خاص هر فرد برای بیان خود تعریف کرده اند. این بیان شخصی می تواند به واسطه نحوه لباس پوشیدن، سبک نوشتاری یا سبک معماری او معرفی شود. در فشن، کلمه استایل بیشتر دربرگیرنده ظاهر فرد بوده و بیان می کند که فرد چگونه بر مبنای مباحث زیبایی شناختی؛ لباس، اکسسوری، مدل مو یا تیپ کلی خود را انتخاب می کند.
ولی در طراحی، استایل به معنای انتخاب افراد برای رنگ یا سبک نقاشی نیست. در واقع، قوانینی است که هر طراح برای خود وضع می کند. به این ترتیب، هر طراح با در نظر گرفتن این قوانین، سبک و استایل خود را نیز تعیین کند. این قوانین که برگرفته شده از شخصیت طراح هستند در آثار او نیز نمود پیدا می کنند.
در تعیین این قوانین شخصی که در پاسخ به سوال چگونه سبک خاص خود را در طراحی بیافرینیم مفید هستند، باید به پنج اصل کلی توجه کرد.
پنج اصلی کلی برای مشخص کردن سبک یا استایل شخصی
همان طور که قبلاً نیز بیان کنیم، هر طراح باید استایل یا سبک شخصی خود را با در نظر گرفتن اصول کلی موجود در این زمینه مشخص کند. این پنج اصل را در ادامه بررسی می کنیم.
۱– تناسب (Appropriateness)
در پاسخ به سوال چگونه سبک خاص خود را در طراحی بیافرینیم، رعایت تناسب شاید بدیهی به نظر برسد. در ابتدا، باید مشخص کنیم که هدف ما از داشتن سبک یا استایل خاص خود چیست؟ این سوال را از خود بپرسیم که چرا می خواهیم تا سبک یا استایل خاص خود را داشته باشیم؟ آیا هدفمان دنبال کردن انگیزه های شخصی است؟ قصد گرفتن جایزه ای خاص را داریم؟ می خواهیم مشهور شویم؟ یا برای خود مشتری بگیریم؟
بر این اساس، استایل یا سبک بسته به هدف و زمینه ای که قرار است تا در آن مورد استفاده قرار گیرد کاربردهای متفاوتی خواهد داشت. استایل یا سبک مورد نظر ما می تواند بر اساس پروژه یا نیازهای مشتری متفاوت باشد.
برای انتخاب استایل یا سبک خود نمی توان مد و ترندهای روز را در نظر نگرفت. البته این امر بستگی به زمینه و حیطه ای دارد که در آن فعالیت می کنید. به عنوان مثال، جنبش سبز ترند و روندی است که نمی توان در بسیاری از شاخه های طراحی از آن چشم پوشی کرد. برعکس، باید آن را دنبال کرد زیرا آگاهی مصرف کنندگان و مشتریان در این زمینه افزایش یافته است. مصرف کنندگان به دنبال محصولاتی هستند که بر اساس اصول توسعه پایدار طراحی و ساخته شده اند.
در نتیجه، اصل اولی که برای تعیین استایل و سبک خاص خود در طراحی باید دنبال کرد، توجه به تناسب استایل مورد نظر با هدفی است که به دنبال آن هستیم. هر سبکی که انتخاب می کنیم باید مرتبط با هدف مورد نظرمان باشد.
۲– فهم (Understanding)
اصل دومی که باید برای پاسخ به سوال چگونه سبک خاص خود را در طراحی بیافرینیم، رعایت کنیم تلاش برای فهمیدن نیازها و خواسته های مشتری است. جالب است که مفهوم تناسب که آن را در اصل اول بیان کردیم از فهم صحیح و مناسب نیازهای مشتری ناشی می شود.
بدون صرف زمان مناسب برای فهمیدن نیازها و خواسته های مشتری، طراحی و ساختن محصول یا اثری که به خوبی پاسخ گوی آن نیازها و خواسته ها بوده و بتواند مشکل مشتری را به خوبی برطرف کند کار سختی است.
طراحان مختلف روش های متفاوتی برای تشخیص نیازها و خواسته های مشتریان خود دارند. روش هایی مانند به کار بردن مود برد (Moad board)، خواندن گایدلاین های برند، جست و جوی آثار مشابه و بررسی موضوع در موتورهای جست و جو بیشتر مورد استفاده طراحان است.
مهم نیست از چه روشی برای جمع آوری اطلاعات استفاده می کنید، انجام طراحی بدون فهم مشکل و مسئله ای که قرار است تا برای حل آن طرح بزنید برای مشتری قابل قبول نخواهد بود. در عین حال، منجر به خلق اثری غیرمرتبط و بدون استفاده می شود که شاید چندان ارزشی نداشته باشد. از طرف دیگر، کمکی به مشخص کردن استایل و سبک شخصی شما نیز نمی کند.
۳– اجرا و ساخت (Craftsmanship)
نحوه اجرا و ساخت اثر باید با ایده ای که برای آن در نظر داریم متناسب باشد تا به بخشی از سبک و استایل شخصی ما تبدیل شود. اجرای بی عیب و نقص و زیبای کار تنها چیزی است که می تواند برای مخاطب جذاب باشد. در ذهن داشتن بهترین ایده ممکن ولی عدم امکان اجرای خوب و زیبای آن ارزش چندانی ندارد.
باید برای این اجرا و ساخت بی نقص از قبل فکر کرد. این اجرا و ساخت بی نقص باید در تمام مراحل کار قابل مشاهده باشد تا به بخشی از سبک و استایل شخصی تبدیل شود. در این زمینه، حتی نحوه ارائه فایل های کاری به مشتری نیز از این امر مستثنی نیست. در تمامی این مراحل باید توجه و نبوغ خود به جزئیات و رعایت استایل خود را مشهود کرد.
۴– اشتیاق (Passion)
سبک و استایل در واقع انعکاسی از عقاید یک طراح است که در طول زمان شکل می گیرد. حفظ علاقه به پیشرفت و تطابق با شرایط می تواند به مرور سبک و استایل شخصی را مشخص کند. با گذشت زمان، کسب تجربه و پیشرفت در کار و اضافه کردن کارهای جدید به پورتفولیو، بهتر می توان متوجه تغییرات در کار شد و این سبک و استایل را تشخیص داد.
زمان و ممارست بهترین راه برای پیشرفت در طراحی است. با گذشت زمان به خوبی می توان بخش های تشکیل دهنده استایل و سبک شخصی را تشخیص داد و از هم تفکیک کرد. پیشرفت در طراحی یک شبه به دست نمی آید. باید اشتیاق برای پیشرفت و هر روز بهتر از دیروز بودن را در طولانی مدت حفظ کرد. به این ترتیب، رشد و تکامل استایل و سبک شخصی در آثار قابل مشاهده خواهند بود.
فرانک چیمرو (Frank Chimero)، یکی از نویسندگان مشهور در زمینه طراحی، در این باره می گوید:
استایل خود را تا زمانی حفظ کنید که بیانگر باورهای تان باشد. استایل و سبک باید برگرفته از باورها و الویت ها شما باشد. از نظر من دنبال کردن استایل و سبکی که از روی تقلید دیگری باشد ضربه زننده است. اگر در لباس هایی که می پوشید احساس راحتی می کنید و کاری که انجام می دهید و آثاری که خلق می کنید باورهای شما را به بهترین شکل نشان می دهد، این دیگر استایل نیست. این خود شما هستید. در حالی که کار و اثری را خلق می کنید که توسط خودتان می تواند آفریده شود.
۵– منحصر به فرد بودن (Uniqueness)
همه ما تقریباً ظاهری منحصر به فرد داریم. هر فردی، نحوه برخورد متفاوتی با مشکلاتی که با آن ها مواجه می شود دارد. فرآیندی که یک طراح برای طراحی خود طی می کند با فرآیند طراح دیگر متفاوت است. تمامی این تمایزها و تفاوت ها در سبک و استایل هر طراح نمود پیدا می کند
آن چه ارزشمند است، نوع نگاه منحصر به فرد و خلق اثری خاص است که متعلق به خود شماست. البته این امر به زمان و تجربه کردن نیاز دارد. در عین حال، باید اصولی که در این مطلب درباره چگونه سبک خاص خود را در طراحی بیافرینیم بیان شد را رعایت کنیم.
برای پیدا کردن سبک و استایل خاص، خود را با پرداختن به چالش های منحصر به فرد و متمایز مشغول کنید. برای این که در این کار موفق شوید باید ترس را کنار گذاشته و از محدوده نقطه امن خود خارج شوید.
اشتیاق، سخت کوشی و پشتکار و هنر خود را در اثری که خلق می کنید یا طرحی که می کشید، منعکس کنید. به این ترتیب، اثرتان منحصر به فرد بوده و می تواند با مخاطبان به خوبی ارتباط برقرار کند.
اگه میخوای زودتر از بقیه از اخبار هیجان انگیز فیوشکا با خبر بشی ایمیلت رو وارد کن