خلاقیت

چگونه سواد بصری خود را افزایش دهیم؟

چگونه سواد بصری را افزایش دهیم

در مطلب سواد بصری چیست در مورد اهمیت سواد بصری صحبت کردیم. در دنیای به شدت وابسته به علائم بصری که امروزه در آن زندگی می‌کنیم، سواد بصری امکان تفکر متفاوت را به ما می‌دهد. بنابر اهمیت داشتن این مهارت، در این مطلب به راه‌های تقویت سواد بصری پرداخته و به سوال چگونه سواد بصری خود را افزایش دهیم پاسخ می‌دهیم. 

 

آیا سواد بصری قابل آموزش است؟

سواد بصری از سنین کودکی در ما وجود دارد. دقت کرده‌اید که کودکان بدون داشتن سواد نوشتاری به خوبی می‌توانند علائم بصری مانند لوگو یا آرم‌های برندهای مختلف را تشخیص دهند؟ حتی علاوه بر تشخیص این لوگوهای تجاری، به خوبی می‌توانند آن‌ها را با نوع محصول یا خدماتی که آن شرکت ارائه می‌کند نیز مرتبط کنند.

در واقع کودکان از سنین پایین با مهارت سواد بصری مجهز می‌شوند. کسب این مهارت در کودکان به صورت ذاتی است ولی با آموزش و تقویت سواد بصری از همین سنین کودکی می‌توان این مهارت را تقویت کرد.

در دنیای امروزه که با رسانه‌های مختلفی سر و کار داریم لازم است تا با تقویت سواد بصری خود و کودکان بتوانیم اطلاعات بصری مختلف را با هم ترکیب کرده و محتوا را ارزیابی کنیم. به این ترتیب، با این مهارت کودکان می‌توانند آن‌‌چه را که در این رسانه‌ها مشاهده می‌کنند تفسیر کرده و در مسیر پیشرفت خود در آینده نیز این مهارت خود را به خوبی به کار برند.

دنیای امروز به شدت وابسته به علائم بصری است. تقویت مهارت بصری می‌تواند به ما در به یادآوری مفاهیم و کسب اطلاعات جدید کمک بسیاری کند. 

در پاسخ به سوال آیا سواد بصری قابلیت آموزش دارد باید بگوییم بله این مهارت نیز مانند سایر مهارت‌ها قابل یادگیری است و می‌توان آن‌را با تمرین تقویت کرد. در ادامه این مطلب، راهکارهایی برای تقویت سواد بصری عنوان می‌شوند.

 

چگونه سواد بصری را تقویت کنیم؟

استراتژی‌های متفاوتی برای آموزش سواد بصری وجود دارد که می‌توانند پاسخی برای سوال چگونه سواد بصری خود را افزایش دهیم باشند.

راهکارهای زیر می‌توانند در آموزش سواد بصری موثر باشند:

  • تحلیل تصاویر

اولین قدم برای افزایش سواد بصری، تمرکز کردن و فکر کردن در مورد تصاویری است که به صورت روزانه در اماکن، موقعیت‌ها یا رسانه‌های مختلف با آن‌ها برخورد می‌کنیم.

تحلیل تصاویر برای تقویت سواد بصری

تحلیل تصاویر برای تقویت سواد بصری

شروع کردن یک کتاب جدید همواره جذاب است ولی دفعه دیگر قبل از این که شروع به خواندن کتاب کنید اول روی تصویر جلد کتاب متمرکز شوید. سعی کنید این تصویر را تفسیر کنید. تا چه اندازه بر اساس تصویر جلد کتاب می‌توانید محتوای کتاب را حدس بزنید؟ چه بخش‌های کلیدی از تصویر به شما در تفسیر آن کمک ویژه‌ای کردند؟

همین تمرین را با محتوای تصویر شبکه‌های اجتماعی مختلف می‌توانید انجام دهید. به این ترتیب، قبل از خواندن کپشن آن تصویر، سعی کنید متن کپشن را با دیدن عکس حدس بزنید. در عین حال، قبل از اسکرول کردن و رفتن به سراغ پست بعد، کمی روی هر تصویر تأمل کرده و در مورد آن فکر کنید.

 

  • نت برداری با کمک تصاویر

یکی دیگر از استراتژی‌های مورد استفاده برای پاسخ به سوال چگونه سواد بصری خود را افزایش دهیم، استفاده از تصاویر برای نت برداری است. زمانی که مشغول یادگیری هستید به جای نوشتن نکات مهم در قالب کلمات سعی کنید از تصاویر برای انتقال مفهوم مطلب استفاده کنید. این چالش جذاب نیز یکی دیگر از راهکارهای پرکاربرد برای تقویت مهارت سواد بصری است. 

نیاز نیست که تصاویری جذاب و حرفه‌ای برای این هدف بکشید، اسکچ‌هایی سریع که بتوانند مفهوم را به خوبی منتقل کنند نیز می‌توانند مفید باشند. فایده دیگر این ابتکار، افزایش نرخ به یادآوری مطالب است زیرا بر خلاف کلمات و نوشته‌ها، تصاویر احتمال به یاد آوری بسیار بیشتری دارند. 

 

  • آموختن گرافیک

یکی از راهکارهایی که می‌تواند به تقویت مهارت سواد بصری منجر شود آشنایی با اصول گرافیک است. هر یک از عناصر بصری معنا و مفهوم خاص خود را داشته، در عین حال ترکیب ‌آن‌ها نیز معنایی خاص را به مخاطب القا می‌کند.

آموختن گرافیک می‌تواند نقش مهمی در افزایش سواد بصری داشته باشد. 

 

  • آزمون رنگ

در روانشناسی رنگ‌ها، هر یک از رنگ‌ها را با ویژگی‌های خاصی مرتبط می‌کنند. در فرآیندهای برندینگ و مارکتینگ از این ویژگی‌های روانشناسانه رنگ‌ها در ارتباطات برند استفاده می‌شود. به این ترتیب، می‌توانند برند مورد نظر را برای ویژگی خاصی در بازار جایگاه سازی کنند. 

در واقع رنگ‌ها ارتباطات معناداری در ذهن افراد ایجاد می‌کنند که می‌توانند در به یادآوری برندها نقش موثری داشته باشند. 

در عین حال، رنگ‌ها می‌توانند در موقعیت‌ها و مکان‌های مختلف برای انتقال مفهومی خاص نیز مورد استفاده قرار گیرند. با استفاده از آزمون رنگ می‌توانید دانش خود در زمینه روانشناسی رنگ‌ها را مورد سنجش قرار دهید و با ارتقاء این دانش مهارت سواد بصری خود را افزایش دهید.

 

  • نمایش ایده‌ها با تصاویر

استراتژی دیگری که می‌تواند در پاسخ به سوال چگونه سواد بصری خود را افزایش دهیم موثر باشد، تمرین کردن نمایش ایده‌ها به کمک تصاویر است. به این ترتیب، به جای نوشتن ایده‌هایی که به ذهن میٰ‌رسند، می‌توان از تصاویر برای نمایش این ایده‌ها استفاده کرد.

افزایش سواد بصری

افزایش سواد بصری

همیشه بیان ایده‌های جدید نیاز به کلمات ندارند، در بسیاری از اوقات این ایده‌ها را می توان به خوبی با تصاویر به نمایش درآورد. 

همانند روش نت برداری با تصاویر که پیشتر به آن اشاره کردیم، زمانی که ایده‌ را با کمک تصویر بیان می‌کنیم نیاز نیست که این تصاویر حرفه‌ای و دقیق باشند، صرفا اسکچ‌هایی که بتوانند مفهوم را به خوبی به مخاطب القاء کنند برای این منظور کافی است. 

 

در خبرنامه فیوشکا عضو شوید تا آخرین مطالب این وب سایت را در ایمیل خود دریافت کنید. 

403 بازدید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *